Orhan K 12-12-2020 18:06
Karantina Günlerine Farklı Bir Bakış Açısı: Yoga
İçerisinden geçmekte olduğumuz bu zor günlerde, ülkece yeniden hafta sonları kısıtlı bir ev karantinasına girmiş bulunmaktayız. Peki, kendi kendinize “evde geçireceğimiz bu hafta sonunda acaba ne tür farklı bir aktivitede bulunabiliriz?” diye soruyorsanız size hem bedeninizi hem de zihninizi canlandıracak bir önerim var; yoga.

Zihnimizi ve bedenimizi öncelikle zinde tutmamız gereken bu günlerde yoga ve meditasyon temelli çalışmalar yapmayı deneyebilirsiniz. Yoga hem sizi rahatlatan bir nefes çalışması ve meditasyon biçimi, hem de fiziksel olarak vücudunuzu çalıştıran bir aktivite olacak. Üstelik yoga, herkesin kendine uygun bir seviyede yapabileceği ve etkilerinden yararlanabileceği bir egzersiz biçimi olma özelliğini taşıyor. Ne kadar formda, güçlü veya esnek olduğunuzun, yaşınızın veya daha önce spor yapıp yapmamış olmanızın bir önemi yok.

Pek çok insan yoga egzersizlerine dışarıdan baktığında, yogaya başlamanın büyük esneklik gerektirdiği düşünüyor ve bununla birlikte kilosunun fazla olduğunu, bedeninin katı olduğunu düşünerek yoganın kendisine uygun olmadığı fikrine varıyor. Oysa yoga yapmak için kilonuz, formunuz veya daha önce spor yapmamış olmanız bir engel değil, aksine her bedenin esnekliği, gücü ve duruşu düzenli uygulama ile mutlaka değişiyor. Yoganın her insana çok büyük faydası var; özellikle yaş ilerledikçe azalma eğilimi olan esneklik, kas gücü, kemik yoğunluğu ve denge düşünüldüğünde, yoganın faydaları daha da önemli oluyor.

Bu noktada size hafta sonunuzda ve belki de hayatınızın geri kalanında uygulamaya başlayabileceğiniz yoga ve meditasyon egzersizlerinin faydalarından bahsetmek istiyorum:

·       Birçok kişi esneklik ve denge seviyelerini artırmak için egzersiz rutinine yogayı ekliyor. Yapılan birçok bilimsel araştırmayla da kanıtlandığı gibi, belirli yoga egzersizlerini her gün 15-30 dakika arası bir süre boyunca uygulamak kişinin esneklik ve dengesinde büyük bir fark yarattığı anlaşılıyor.

·       Yoga yapmak sadece esnekliğini değil gücünüzü de artırıyor. Hatta sadece bu amaçla tasarlanmış, kas kütleni artıran belli yoga egzersizleri de bulunuyor. Yogayı düzenli egzersiz rutininizle bir arada yaptığında gücünüzün ve dayanıklılığınızın arttığını deneyimleyebilirsiniz.

·       Bilimsel çalışmalar yoganın faydaları arasında kalp sağlığına yaptığı olumlu etkileri de gösteriyor. Bir araştırma, beş yıl boyunca yoga yapmış 40 yaşını aşkın bireylerin, yapmayanlara oranla daha düşük bir tansiyona ve nabza sahip olduğunu ortaya çıkardı. Yani yoganın kalp hastalıklarının başlıca sebebi olan yüksek tansiyon riskini azalttığını söylemek mümkün.

·       Yoganın sakatlıklar ya da kireçlenme gibi sebeplerden ortaya çıkan birçok türde kronik ağrıyı azalttığını gösteren bilimsel araştırmaların sayısı her geçen gün artıyor. Örneğin 2005’te yapılan bir araştırmada, dizlerinde kireçlenme bulunan katılımcıların yoga yaparak fiziksel işlevlerini artırdığı ve ağrılarının azaldığı gözlemlendi. Bir başka çalışmada ise, bileğinde karpal tünel sendromu olan katılımcıların sekiz hafta yoga yaptığında, ağrılarının azaldığı ve kavrama güçlerinin arttığı ortaya çıktı.

·       Yoganın zihinsel faydaları arasında en bilineni kuşkusuz stresi azaltması. Başlıca stres hormonu olan kortizol salınımını azalttığı kanıtlanan yoga, böylece anksiyete ve stres seviyelerini düşürüyor. Bunun bir diğer sebebi de yoganın sana anda olmanın önemini göstererek daha huzurlu bir bakış açıya sahip olmanı sağlaması. Burada yola çıkarak yoganın faydaları arasında, depresyonla mücadele etme gücünü artırması da sayılabilir.

·       Uyku kalitesinin düşük olması genelde depresyon, yüksek tansiyon ve ağrı gibi sorunlardan dolayı ortaya çıkıyor. Yoganın bütün bunlara iyi geldiğini yukarıda açıklamaya çalıştım. Ayrıca yoganın uyanıklıkla uyku halini düzenleyen melatonin hormon seviyesini yükselttiği de çeşitli çalışmalarla kanıtlandı.

·       Pranayama yani yogilerin uyguladığı özel bir nefes tekniği, nefes egzersizleri ve teknikleriyle nefes alışını kontrol altına almayı amaçlıyor. Yoganın birçok türü de bu tarz nefes egzersizlerini içeriyor. Böylece yoga yaptığında nefes alma kapasiteni artırmış, nefes tekniklerini öğrenmiş oluyorsun. Nefes almanın iyileşmesi de sana dayanıklılık, yüksek performans ve sağlıklı akciğerler olarak farklı faydalarla geri dönüyor.

·       Yediğiniz yemekleri bilinçle tüketmek, yediğiniz anın farkına varmaktan yani yiyeceğin tadına, kokusuna, dokusuna ve yerken hissettiğin her duyguya odaklanmaktan geçiyor. Yediklerinizi bu şekilde tüketmenin size sağlıklı bir yeme alışkanlığı kazandırdığı, kanındaki şeker seviyeni düzenlediği, kilo vermenizi sağladığı ve yeme bozukluklarının önüne geçtiği de kanıtlandı. Yoga yapmak da size benzer bir odaklanma pratiği kattığı için bunu yeme alışkanlıklarına da daha kolay uygulayabilmenizi sağlıyor.